Ga naar hoofdinhoud

Wanneer is noodverlichting verplicht?

Als u de eigenaar van een pand bent, is het wellicht verplicht dat u noodverlichting ophangt. Bent u er niet helemaal zeker van wat deze regels inhouden? Weet u niet helemaal zeker of u vluchtroute- of anti-paniekverlichting op moet hangen? ION INDUSTRIES vertelt u in dit artikel graag meer over de verplichting omtrent noodverlichting.

Wanneer is noodverlichting verplicht in uw pand?

Het is essentieel om te weten of noodverlichting in uw pand, ruimte of gebouw verplicht is. Het Bouwbesluit uit 2012 van de Rijksoverheid omschrijft noodverlichting als verplichting voor elke besloten ruimte die deel uitmaakt van een beschermde vluchtroute vanuit die specifieke ruimte. Een ruimte is besloten als er op de vloer minder dan 1 lux licht meetbaar is. Hier kunnen dus veel verschillende soorten ruimtes onder vallen. Denk hierbij aan een trappenhuis, gang of kantoor, maar ook een parkeergarage of een wegtunnel vallen hieronder. Daarnaast is noodverlichting ook verplicht voor arbeid- en werkplaatsen waar de nooduitgangen en de vluchtwegen onvoldoende vindbaar zijn bij het uitvallen van de hoofdverlichting.

Bekijk hier: Artikel 6.3 van het Bouwbesluit 2012 over noodverlichting

Exit Verlichting

Regels rondom vluchtrouteaanduiding

Naast verplichte noodverlichting gelden er weer andere regels voor vluchtrouteaanduiding. Noodverlichting is alle verlichting die helpt met het vinden van de uitgang als de stroom en de hoofdverlichting uitvalt. Vluchtrouteaanduiding slaat bijvoorbeeld op de rechthoekige noodverlichtingsarmaturen die boven (nood)uitgangen hangen om u duidelijk te maken dat daar een uitgang is. U kent ze als de bekende groene pictogrammen met een wit rennend poppetje erop. Deze verlichting is verplicht voor elke ruimte waar een verkeersroute door gaat en voor elke ruimte met meer dan 50 personen erin.

Anti-paniekverlichting

De anti-paniekverlichting is verplicht in elke ruimte die groter is dan 60m². Daarnaast is het ook verplicht voor toiletten voor mensen met een beperking en in elke lift. In andere gevallen is anti-paniekverlichting niet verplicht. In de praktijk wordt het echter toch vaak toegepast om gevaarlijke situaties zoveel mogelijk te voorkomen.

LED Noodverlichting 

ION INDUSTRIES beschikt over een uitgebreid assortiment in LED Noodverlichting met bijpassende batterijen. Zo maakt u uw pand niet alleen veilig, maar ook duurzaam. Zo wordt de Noodverlichting van ION INDUSTRIES geproduceerd met hoogwaardige componenten, die getest zijn op basis van diverse steekproeven en controles.

Bekijk hier het LED Noodverlichting assortiment.

Wilt u meer informatie of uw assortiment verbreden met LED Noodverlichting? Neem contact met ons op en we kijken graag naar de mogelijkheden!

Cart